Zonnesteek voorkomen

Zoals u op deze website kunt lezen is het hebben van een zonnesteek zeker geen pretje en een tweede fase hiervan kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, daarom gaan we ook wat dieper in op het voorkomen van een zonnesteek. De meeste mensen maken tijdens zonnige dagen gebruik van hoofddeksels als een petje of een leuke hoed, een zonnesteek ontstaan namelijk vooral door heftige zonnestraling die gericht staat op het hoofd of de nek, een pet bedekt alleen het hoofd, een hoed bedekt meestal het hoofd en de nek waardoor deze optimaal zijn beschermd tegen zonnestraling en dus een zonnesteek kan voorkomen.

Hoe voorkom je een zonnesteek?

Tijdens warme dagen is het van belang genoeg te drinken, niet alleen water zorgt voor snelle afkoeling, ook een sportdrankje heeft veel effect op het afkoelen. Ook de kledingkeuze kan helpen bij het voorkomen van een zonnesteek, op warme zonnige dagen is het verstandig lichte kleren te dragen, kleuren als wit zorgen er namelijk voor dat de zonnestralen niet worden opgenomen maar juist worden teruggekaatst, donkere en zwarte kleding zorgt er echter voor dat de zonnestralen juist worden opgenomen waardoor u meer gaat zweten en dus meer kans loopt op een zonnesteek. Daarnaast is het ook verstandig om op warme dagen niet continu in de zon te zitten, zoek daarom tijdens warme zonnige dagen ook de koelte op, bijvoorbeeld in de schaduw of in een overdekte ruimte en neem indien u hiertoe de mogelijkheid hebt regelmatig een verfrissende duik in een zwembad of neem een koude douche. Dit helpt het lichaam binnen korte tijd flink af te koelen waardoor een mogelijke zonnesteek voorkomen kan worden.


Indien u een van de symptomen van de eerste fase van de zonnesteek of zelfs al de tweede fase van de zonnesteek merkt moet u direct voorzorgmaatregelen nemen en uit de zon gaan. Daarnaast kunt u dan het best veel drinken en zorgen voor flinke afkoeling van het lichaam, op deze manier kunt u voorkomen dat de zonnesteek zich verder ontwikkeld.

De meeste mensen houden ervan continu op één plek te blijven liggen (soms valt men zelfs in slaap tijdens het zonnen), op deze manier kan een zonnesteek snel ontstaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig wat te bewegen en te lopen en regelmatig een keer in de schaduw te gaan zitten zodat het lichaam af kan koelen. Daarnaast is het ook belangrijk uw lichaam zeer regelmatig in te smeren zodat u directe straling op het lichaam zoveel mogelijk kunt voorkomen, directe straling op het lichaam zorgt namelijk ook voor een verhoogde kans op het oplopen van een zonnesteek.

Baby’s en zeer jonge kinderen hebben een verhoogde kans op het oplopen van een zonnesteek, zorg er als ouder daarom altijd voor dat het kind goed is ingesmeerd en zorg ervoor dat het kind een vorm van bescherming tegen de zon draagt, bijvoorbeeld een hoofddeksel in combinatie met een licht T-shirt. Als u met uw kinderen naar het water gaat kunt u er het best voor kiezen om in de schaduw te vertoeven om zo een zonnestreek voor u en uw kinderen te voorkomen.

Indien u heftige symptomen van een mogelijke zonnesteek ondervindt is het belangrijk om tijdig de dokter te waarschuwen en zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen (direct uit de zon gaan).


Informatie over

Symptomen Zonnesteek, Zonnesteek symptomen, Zonnesteek kind, Zonnesteek verschijnselen, Zonnesteek behandeling, kenmerken Zonnesteek, verschijnselen Zonnesteek, wat te doen bij Zonnesteek, Zonnesteek wat te doen, wat te doen bij een Zonnesteek, Zonnesteek kinderen, Zonne steek, wat te doen tegen Zonnesteek, overhitting lichaam, wat te doen tegen een Zonnesteek, wat doen bij Zonnesteek